A.E.V. TERRAGLIO TOWERS2017-03-02T12:28:47+02:00

Project Description

The intervention area (45.000 sqm) is in the “heart” of a wider area of various economic facilities where the most important commercial structures of city of Mestre were built in the last twenty years. The size of the project made possible to make a development at an urban scale, which imposed a reflection on compositional, architectural and symbolic / iconic aspects.

The decision to construct three tower buildings, 90 m each, allowed to vacate ground to realize a wide park with recreational facilities for the inhabitants of the neighborhood.

Moreover, the “upward thrust” allows a greater visual perception of the buildings from the surrounding infrastructure network.

 

The urban design is planned according to clear principle of settlement: all buildings must ensure a good exposure to sunlight. In order to improve the exposure and therefore the heat contribution during wintertime, each building has been positioned so that the shadows cast by buildings in front (to the south) do not overlap the constructions behind, except for short periods.

Each building consists of a commercial podium of two or three floors and it has a larger area than the tower that rises above.

The shops and community services that will find accommodation in the podiums, according to the typical multifunctionality of the consolidated city, will allow to assign an “urban sense” to the new settlement, where the pass between built and green will become the key element.

The public garden, accessible from all sides, and the pedestrian and cycle paths planned within it are the backbone that links the built volumes.

 

The towers have a contemporary architectural language that gives attention both to the aesthetic aspect of the project and to the criteria of sustainability.

The element that characterizes the project are the “white and glass bands” of the parapets of the terraces. These tapes, in fact, following the irregular form of the terraces, draw up a building with a variable geometry that wants to deviate from the “box effect” that often characterizes the tower buildings. The sculptural aspect of the building,moreover, is further accentuated by the effect of shadows and lights that comes from the rhythmic succession of terraces. The arrangement of solid parts (photocatalytic cement panels) and of the voids (glass) increases the dynamic composition of the terraces and it is likely to promote the visual permeability between the inside and the outside, especially for the main rooms of residential apartments, such as the living area and the master bedroom.

The project pays attention to environmental sustainability not only ensuring a “Class A” certification, but also because it uses photocatalytic paints and cements containing a mixture of titanium oxides which can reduce the organic and inorganic pollutants in the air. Additional energy savings will result from the installation of photovoltaic panels on the roof and from the heating and cooling supply through the implementation of a hydronic system, connected with a tri-generation thermic power station in common for the three towers.

 

From a structural standpoint, the buildings provide an optimization of the construction method with the construction of a reinforced concrete structure consisting in reinforced concrete partitions, steel / concrete columns and continuous slabs, which allow a greater versatility and ease of use of the space on the floors.

The structural design consists in two distinct resistant systems: one for the action of gravity and the other for the horizontal actions. The bracing system to the horizontal actions of earthquake and wind is composed only by the partitions, while the pillars, designed with a connecting rod behavior, support exclusively the gravity loads. The foundational scheme provides a bed, sitting on piles cast in situ, with varying thickness as a function of load. At each floor, thermal break joints allow to limit the effects of temperature variations and to avoid that, in presence of differential settlement, there will be parasitic strains on the mat foundation and the floor slabs.