Newwave Media srl

Lift for Palazzo Ferro – Fini

Palazzo Ferro - Fini

Place
Venice (VE), Italy

Client
Consiglio Regionale del Veneto

Year
2009 - 2013

Amount of works
€ 600.000

Awards
Premio Nazionale “Marco Senese” per lo sviluppo della professione dell’ingegnere – Prima Edizione – Napoli, 29 novembre 2017

Palazzo Ferro-Fini was created from the union of two contiguous Renaissance-style buildings, overlooking one of the most beautiful points of the Grand Canal, in front of the baroque Church of the Madonna della Salute. The building is now the home of the Veneto Regional Council. The construction of a new lift, with the aim of resolving the entire accessibility of the historical architecture, required the use of modern technical solutions, which could also handle the relationship between the historic building and the contemporary intervention.

Activities
  • Feasibility studio
  • Detailed design
  • Final design
  • Health and Safety for design and construction
  • Construction Management

The new lift, therefore, was built in a small courtyard inside the building, going up 3 floors and with a glass roof. The choice of the structure fell on a mixed steel and glass structure that was statically independent from the building, so that it did not interfere in any way with the existing load-bearing structures. The structural and plant engineering problems were resolved in the architectural design: four pipes with a diameter of about 22 cm rise up with a non-linear course until they reach the roof. These elements met the structural needs of both the roof and the lift, while at the same time they incorporated a system of pipes that, through heat exchange machinery, recycled new air at temperatures suitable for internal requirements.

Furthermore, the structural choice provided a visually light lift shaft since the vertical uprights are located outside the glass perimeter: the horizontal elements are string courses that seek, through compositional freedom, to resolve the irregularities of the height of the various floors. Also in the design of the walkways, which connect the lift to the floors, the balance between lightness and solidity was sought: the load-bearing structure, in fact, forms a design that dialogues with the structural elements of the roof and the lift.

Share on FacebookLinkedIn