Newwave Media srl

New Nautical Centre in San Giuliano

New Nautical Centre in San Giuliano

Place
Venice (VE), Italy

Client
Comune di Venezia

Year
2019 - ongoing

Amount of works
6.300.000€

The project is located within the park of San Giuliano, the large public green area of about 70 hectares on the edge of the lagoon, with a panoramic view of the historic centre, protected by architectural, landscape and naturalistic constraints as a Site of Community Interest (SIC) and a Special Protection Area (SPA). The structures of the Punta San Giuliano Nautical Centre, an association of amateur sports associations that have been promoting nautical sports activities on the Venetian mainland for more than forty years, overlook the lagoon.

Activities
  • Final design

With the aim of providing a definitive solution that would allow nautical activities to continue and at the same time allow the park to reach the south-eastern shore, the

project envisaged the reorganisation of the area with the recovery and enhancement of the buildings of architectural and cultural value (the former heliotherapy colony and the former customs house) and the replacement of low-profile building structures, with five buildings side by side but slightly staggered to create depth and movement of the façade. The typological and compositional choice adopted is a clear reference to the architectural style of the “cavane” (Venetian style boat shelter), whose façades evoke the characteristic reflection of the façades on the water front, while from a figurative point of view, the compositional and formal configuration of the new building strongly resembles the architectural style of the façades of the Arsenale, namely the typical shape of the more traditional constructions for the storage of boats.

Share on FacebookLinkedIn